El diputat demana “definir convocatòries ajustades als xicotets municipis rurals” perquè puguen aprofitar els fons europeus i complir els objectius comunitaris en el període financer 2021-2027
El diputat provincial d’Internacionalització, Pau Ferrando, ha participat aquesta setmana en la videoconferència del Consell Polític de Paternalia, la Xarxa de Governs Locals Intermedis més important d'Europa i de la qual forma part la Diputació de Castelló, per definir el Pla d'Acció 2020. Ferrando ha defensat que «en l'Europa post-Covid, les administracions locals intermèdies com la Diputació puguen gestionar un percentatge variable entre 5 i 10% del nou paquet de recuperació europeu Next Generation i dels Fons de Cohesió». Això és, que «es destinen a les autoritats regionals per a poder definir convocatòries ajustades a les necessitats dels municipis rurals».
L’objectiu d’aquesta petició és, segons el diputat, «facilitar la tramitació dels fons per atendre les demandes directes dels ajuntaments». «Cal impulsar una gestió més eficaç i pròxima per als municipis perquè cap d’ells es quede enrere durant el període de recuperació i per no perdre de vista la importància de la cohesió social, territorial i econòmica a la UE», ha manifestat.
Serà justament per això i amb la vista posada en el vot del pròxim marc financer pluriennal 2021-2027 (pressupost de la Unió Europea), que la xarxa Paternalia, a petició de Ferrando, desenvoluparà enguany una ambiciosa guia de fons europeus 2021-2027 per a les autoritats locals. «L’objectiu és que es convertisca en una eina fonamental perquè els municipis coneguen les ramificacions dels diversos programes europeus de finançament i poder assessorar-los millor des de la Diputació, en el nostre cas».
Pròximament, Partenalia traslladarà al President del Comité de les Regions la seua adhesió a la nova Aliança per la Cohesió i li detallarà les principals activitats del Pla d’Acció 2020, en les quals la xarxa formarà part com a ens participant i col·laborador. Igualment, li transmetrà el paper fonamental que estan desenvolupant les autoritats intermèdies locals en la gestió de la crisi sanitària i econòmica de la COVID-19 i la petició d’apostar fermament per una major integració de les autoritats locals intermèdies en les polítiques europees.