Anar a la Web de la Diputació de Castelló

Nou model productiu per a dones de l'interior vinculat a l'economia verda

Nou model productiu per a dones de l'interior vinculat a l'economia verda
17 de Juny de 2017

L'àrea de Promoció Econòmica de la Diputació de Castelló augmenta la inversió en un dels seus objectius prioritaris, la creació d'oportunitats laborals per a les dones tant empresàries com a emprenedores de l'interior de la província.

17 de juny. L'àrea de Promoció Econòmica de la Diputació de Castelló augmenta la inversió en un dels seus objectius prioritaris, la creació d'oportunitats laborals per a les dones tant empresàries com emprenedores de l'interior de la província. Per aquest motiu, una de les iniciatives més importants per a aquesta tardor serà la realització de la I Escola de Tardor, davall el títol ‘L'economia verda i la nova ruralitat en clau de gènere’, que se celebrarà a Morella.

 

El diputat responsable de l'àrea, Salvador Aguilella, ha destacat que “emmarquem aquesta acció en l'estratègia provincial en el programa ‘Emprendre i dirigir en femení’, que s'organitzarà en el CEDES de Morella durante els dies 19 i 20 d'octubre, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona Rural”.

 

Aguilella ha volgut posar en valor “que la iniciativa sorgeix de la cooperativa Hort del Manyano, que és una entitat de custòdia del territori amb certificació ecològica, i que té un personal tècnic molt qualificat per a la seua organització”.

El diputat de Promoció Econòmica valora com a clau que “hi haja una especial sensibilitat cap a la generació d'oportunitats laborals per a les dones, especialment a territoris amb menys oportunitats i amb major risc de despoblació, quelcom que en El Govern provincial estem combatent a través de Repoblem”. 

 

La Diputació, a l'hora d'impulsar aquest ambiciós projecte junt amb Hort del Manyano, ha tingut en compte que l'economia verda està contribuint a la implantació d'un nou model productiu, que genera de forma dual, un gran impacte social i millora ambiental a les zones rurals. Ja que contribueix a la creació d'ocupació de qualitat i afavoreix de forma directa la diversificació de l'economia. A més el medi ambient s'ha convertit en una oportunitat de negoci capaç de generar ocupació i riquesa a zones deprimides, permetent així la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat.

 

El mercat de les indústries ecològiques es duplicarà a la UE

A més, cada vegada més inversors recolzen iniciatives vinculades al medi ambient. Segons dades de la Unió Europea, el mercat de les indústries ecològiques és d'un bilió d'euros, xifra que no para d'augmentar i que es preveu que es duplique l'any 2023.

 

Hort del Manyano destaca, per la seua banda, que segons un estudi de GSL ALLIANCE, en els anys post-crisis les inversions mundials en l'economia verda es van incrementar un 30%. El que està suposant l'existència de fluxos de capital publicoprivat cap a activitats vinculades amb el medi ambient. Aquest estudi posa de manifest que l'ocupació verda, és la de millor qualitat i de major creixement a la Unió Europea, moltes empreses del sector cotitzen en mercats borsaris i el medi ambient és un dels principals epígrafs en la cartera de fons d'inversió de prestigi.

 

Dins de l'economia verda, cal destacar àrees amb més possibilitats per a atraure inversions per a l'emprenedoria, com l'eficiència energètica, la mobilitat sostenible, Green Smart City, l'economia circular, social, del bé comú, la gestió sostenible dels residus, de l'aigua, reducció del C02 i dels recursos naturals.

 

Aguilella comparteix que “en aquest procés d'evolució, les dones, no poden ni han de quedar-se al marge”. Segons l'estudi “L'economia verda des d'una perspectiva de gènere”, l'enfocament de l'economia verda busca la implicació de diferents sectors de l'economia, com són l'agricultura, la indústria, silvicultura, energia, etc. No obstant això, assenyalen que no arrepleguen mesures específiques en altres àrees no menys importants com són la igualtat de gènere o una perspectiva de gènere en tots aquestos sectors.

 

En aquest sentit, la cooperativa Hort del Manyano ha proposat una trobada anual adreçada a dones principalment, amb la finalitat d'analitzar la viabilitat de les inversions vinculades a l'economia verda a partir d'experiències reals, dutes a terme per dones que han desenvolupat iniciatives empresarials i/o professionals dins d'aquest sector emergent.

 

Aquesta trobada, servirà a més per a posar en relleu les diferents iniciatives que des de tota la província de Castelló estan duent a terme dins de l'economia circular, a més de visibilitzar el paper i la contribució de les dones, creant així un efecte de “cadena de valor”.

La trobada està adreçada a dones que estiguen duent a terme projectes empresarials i/o professionals dins de l'economia social i verda de la província de Castelló. Es preveu un total d'entre 60 i 70 dones participants.

 

Objectius d'aquest intens programa

1.- Integrar el capital natural en la política i gestió empresarial castellonenca, des d'un enfocament de gènere.

2.– Posar en valor la contribució de les microempreses en la conservació del patrimoni natural i canalitzar el finançament publicoprivat per a conservar la biodiversitat, incorporant la perspectiva de gènere com un factor d'innovació social.

3.– Visibilitzar el paper de les dones i la seua contribució en la transició cap a un model productiu sostenible.

4.– Incorporar a l'agenda política local i/o provincial la necessitat de recolzar el sector de l'economia verda i aplicar polítiques de suport a les dones que desitgen emprendre en aquest sector.

 

Hort del Manyano Coop.V. és una entitat de custòdia del territori, sense ànim de lucre, que presta serveis socials i ambientals amb Certificació Ecològica del CAECV. Està formada per un equip multidisciplinari de professionals amb llarga experiència en el sector agroecològic i de l'àmbit de la dinamització social comunitària i que treballen de forma solidària per al projecte.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador