La Diputació de Castelló recolza el XIV Congrés de l'Associació Espanyola de Tècnics Ceràmics (ATC) com a part del seu impuls a la innovació i els nous usos de la ceràmica castellonenca.
16 de novembre. La Diputació de Castelló recolza el XIV Congrés de l'Associació Espanyola de Tècnics Ceràmics (ATC) com a part del seu impuls a la innovació i els nous usos de la ceràmica castellonenca. El president del Govern provincial, Javier Moliner, ha participat aquest matí en la inauguració del Congrés del Tècnic Ceràmic que es desenvolupa avui i demà en el Planetari de Castelló.
En la seua intervenció el president Moliner ha emfatitzat el talent i la inovación del personal tècnic ceràmic com “la millor medicina per al temor que produeix qualsevol revolució”.
Així, ha explicat que “cada vegada que a la nostra indústria ceràmica se li ha posat un repte per davant l'ha superat, i l'ha superat gràcies a vosaltres, als que estàveu aplicant coneixement i talent al servei de la indústria ceràmica, de la seua productivitat, de la seua competitivitat. I aquesta és la medicina que hem d'aplicar avui, i la vostra presència ací denota les ganes de saber, de continuar buscant l'excel·lència per a ser millors, per a poder participar en aquest procés de reflexió i arribar a un punt en què de veritat d'aquesta revolució isquem sent més competitius, creant més llocs de treball, sent més empresa, sent més província, sent més societat i fent de la indústria ceràmica la principal artífex dels èxits de Castelló fins avui i dels del seu futur”.
El president ha assenyalat tres reptes clau a què s'enfronta la indústria ceràmica amb l'arribada de la indústria 4.0. “Els grans reptes que es plantegen amb la indústria 4.0 és parlar de com serem capaços d'interioritzar dins del procés productiu l'arribada d'Internet a la indústria, la necessitat imperiosa de tot procés productiu de manejar la Big Data, i l'arribada irremeiable de la intel·ligència artificial, de la robòtica, com substitutiu de la mà humana en gran part de processos. De com afrontem aquestos tres reptes dependrà l'èxit d'aquesta revolució”.
En aquest sentit, Moliner ha explicat que “com sempre quan arriba una revolució, la primera reacció humana és el temor. Les persones tendim a tindre por dels canvis, inèrcia contra el canvi, ja que caminem acostumats a fer les coses d'una forma i tendim a témer l'eixida d'aquesta zona de confort. Però aquest temor es venç amb la medicina que el personal tècnic ceràmic té: amb la capacitat que heu tingut fins ara d'aplicar-hi dos atributs o valors que ens han fet arribar fins on estem: el talent i la innovació”.
Cal recordar que la Diputació de Castelló col·labora amb l'Associació Espanyola de Tècnics Ceràmics per a la realització d'aquest congrés internacional. “Aquest congrés s'ha consolidat com un tradicional fòrum de reflexió sobre un dels elements estratègics que com a societat, territori i província tenim. L'encert de la temàtica d'aquest congrés fa que avui estiguem tots ací, totes les institucions per a parlar de quin és el futur del sector”, ha indicat Moliner en la seua intervenció.
Fomentar la investigació i els nous usos de la ceràmica
La Diputació de Castelló manté un permanent contacte i col·laboració tant amb els professionals del sector ceràmic, com amb la part empresarial i la d'investigació per tal de fomentar la innovació del sector com a eina per a la seua competitivitat i aplicar els nous usos en l'edificació pública de la província.
És per això que entre les actuacions més recents de la Diputació figura l'organització de la I Jornada de Promoció Ceràmica en Espais Urbans, junt amb el Col·legi Oficial d'Arquitectes, per a prioritzar l'ús de ceràmica com a material constructiu en els seus projectes. A més, junt amb l'ITC ha desenvolupat dues importants eines informàtiques adreçades tant als prescriptors de materials, com al propi sector, amb Vigilancer (eina de vigilància competitiva) i Solconcer (de solucions constructives ceràmiques amb paràmetres comparatius amb altres materials).