Anar a la Web de la Diputació de Castelló

Marta Barrachina: “Fomentarem la generació d'oportunitats per a aconseguir un futur pròsper i equitatiu per a tots els castellonencs”

Marta Barrachina: “Fomentarem la generació d'oportunitats per a aconseguir un futur pròsper i equitatiu per a tots els castellonencs”
1 de Decembre de 2023

La presidenta de la Diputació destaca els prop de 3,4 milions d'euros en el pressupost 2024 destinats a la promoció de l'ocupació i a incentivar l'emprenedoria.

“Fomentarem la generació d'oportunitats per a aconseguir un futur pròsper i equitatiu per a tots els castellonencs”. La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, reafirma així l'aposta de la institució provincial per invertir en la promoció de l'ocupació i incentivar l'emprenedoria.

 

La generació d'oportunitats és un dels eixos centrals d'actuació del pressupost 2024 i, dins d'este, la promoció de l'ocupació i l'emprenedoria sumen una partida de 3,3 milions d'euros. La màxima representant de la institució provincial ha recalcat que “el compromís de la Diputació de Castelló és màxim per a impulsar accions encaminades a fomentar l'ocupació, la formació, la innovació i l'emprenedoria com a motors clau per al creixement i la generació d'oportunitat en tot el nostre territori”.

 

Sota eixes premisses, des de l'àrea de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació de Castelló han dissenyat la nova Estratègia Provincial per al Foment de l'Ocupació, Emprenedoria i Promoció Econòmica, un document que aborda de manera integral les necessitats de la província de Castelló i desenvolupa accions a través de tres àrees vertebrals: el foment de l'ocupació i la cohesió territorial, el suport a l'emprenedoria i la promoció d'iniciatives empresarials.

 

D'una banda, amb l'objectiu posat a fomentar l'ocupació, la contractació, així com la iniciativa emprenedora en els 135 municipis de la província, es va realitzar una inversió de quasi 2,5 milions d'euros per al conjunt de l'Estratègia Provincial en 2024, “un esforç econòmic que es destinarà a posar en marxa una gran varietat de serveis i programes en cadascun dels plans que componen l'estratègia”, ha explicat el diputat responsable de l'àrea, Vicente Pallarés.

 

Al pressupost de Promoció Econòmica anteriorment citat, s'afigen les subvencions rebudes per la Diputació de Castelló en dos àmbits prioritaris. La primera de les subvencions amb fons Next Generation EU al 80%, per import de 168.233,72 euros en 2024, correspon al funcionament de les Oficines Accelera Pime Rural situades en els centres CEDES, impulsades per Red.es, entitat pública adscrita al Ministeri de Transformació Digital, l'objectiu de la qual és ajudar a les petites i mitjanes empreses de les zones rurals de Castelló a ser més competitives a través de l'ús de les eines TIC. La segona de les subvencions, per un import de 734.050,62 euros en 2024, correspon a l'execució de tres Programes Mixtos d'Ocupació i Formació (tallers d'ocupació), concedits per LABORA amb dues especialitats formatives diferents, en el Centre CEDES d'Albocàsser amb l'especialitat de Gestió Administrativa i en el Centres CEDES de Llucena i el Centre Sociocultural de Benassal l'especialitat de Dinamització del Temps Lliure infantil i juvenil.

 

Tenint en compte l'assignació pressupostària amb fons propis com a través de projectes cofinançats, la quantia final de promoció econòmica ascendeix a prop de 3,4 milions d'euros.

 

En concret, en l'àmbit referit al Pla Provincial d'Oportunitats d'ocupació i formació i dinamització del territori, es mantenen els serveis bàsics d'assessorament i orientació professional, Agència de Col·locació, dinamització del territori, mobilitat i ocupació a la Unió Europea. En este sentit, els Centres de Dinamització Econòmica i Social (CEDES), situats a l'interior de la província, “continuaran sent espais estratègics de proximitat per a atendre les necessitats de totes les comarques”, ha afirmat Vicente Pallarés.

 

Així mateix, el pressupost d'enguany reforçarà la inversió a l'Escola d'Ocupabilitat, amb formació diversa en competències professionals per a persones en cerca activa d'ocupació, com a logística, comerç i màrqueting o cures a la comunitat. Amb especial menció per a formació bàsica en electromecànica i manteniment industrial, monitor/a acompanyant d'autobús escolar o tècniques de vendes i negociació comercial.

 

Destacar a més que el major esforç econòmic es destinarà una any més al Pla d'Ocupació de la Diputació de Castelló, mantenint-se la xifra d'1.200.000 euros, amb l'objectiu que els ajuntaments de la província puguen contractar personal durant els mesos estivals.

 

Pel que fa a la generació de xarxes de cooperació entre els diferents agents locals així com a l'impuls del desenvolupament del territori, el reequilibri social i territorial, es desenvoluparan diferents línies de subvencions nominatives amb la Universitat Jaume I i la Cambra de Comerç de Castelló en el marc del foment de l'ocupació.

 

Iniciatives empresarials

Una altra part important del pressupost estarà destinada a finançar les activitats del Pla Provincial de Promoció d'Iniciatives Empresarials. En este àmbit, destaca com a principal novetat el Programa IMPULSA Emprenedoria dissenyada per a brindar orientació i suport integral a persones emprenedores; i el Programa Connecta Talent, amb el qual s'identificarà i formarà a sèniors de zones rurals de la província que compten amb una experiència laboral en llocs de responsabilitat, perquè puguen mentorar a empreses i persones emprenedores, fomentant d'esta manera les sinergies intergeneracionals.

 

A més, es continuarà apostant per les ajudes a entitats sense ànim de lucre que realitzen activitats innovadores per al foment de l'emprenedoria, programes europeus de suport a l'emprenedoria a través del Centre Europe Direct Castelló i accions de suport a l'emprenedoria en entitats locals de la província.

 

Pel que respecta a les línies de subvencions nominatives en el marc del foment de l'emprenedoria destaquen els programes Suport a l'Emprenedoria Femenina i Espanya Emprén, en col·laboració amb Cambra de Comerç i el programa de capacitació en IT Xarxatec Activa, en col·laboració amb l'Associació d'Empreses Tecnològiques de Castelló.

 

Consolidació empresarial

Finalment, durant 2024 s'impulsarà econòmicament el Pla Provincial de Suport a la Consolidació Empresarial amb una inversió destinada principalment a donar resposta a les actuals necessitats de les empreses en àrees clau com a innovació i estratègia, sostenibilitat, màrqueting i vendes, digitalització, finances o lideratge i recursos humans, assegurant que les empreses compten amb el coneixement necessari per a enfrontar els desafiaments del mercat actual a través de l'Escola d'Empreses.

 

La principal novetat d'este pla és el Programa Consolida Pime, que consisteix en actuacions de consultoria, formació i tutorització individual per a la millora empresarial, i posicionament en el mercat.

 

En este context, amb l'objectiu propiciar sinergies i oportunitats financeres entre agents públic-privats, es destinaran recursos econòmics a través de línies nominatives a programes capdavanters d'acceleració empresarial com Castelló Global Program (en col·laboració amb el Parc tecnològic de l'UJI) i Òrbita (en col·laboració amb el CEEI Castelló), així com la continuïtat de programes en col·laboració amb la Cambra de Comerç de Castelló en l'àmbit de la innovació, les tecnologies i la sostenibilitat empresarial.

 

En conjunt, l'àrea de Promoció Econòmica de la Diputació ha dissenyat una estratègia d'actuació per a l'any vinent que és el fidel reflex del compromís de la institució provincial amb l'ocupació, l'emprenedoria i la generació de talent.

 

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador