La Universitat Jaume I i la Diputació de Castelló continuen apostant pel foment de l’entorn rural amb la segona edició del programa «Talent Rural» que permet la realització de pràctiques formatives per part de l’estudiantat universitari en empreses i entitats ubicades en poblacions d’interior de la província de Castelló menors de 3.000 habitants. Enguany, després de l’èxit de la primera edició, s’amplien de vuit a 18 el nombre de beques.
El diputat de Promoció Econòmica, Ocupació i Internacionalització, Pau Ferrando, ha destacat que «aquest programa resulta essencial en l'estratègia de la Diputació contra el despoblament, ja que ens permet dinamitzar el territori d’interior a través de la transferència del coneixement i les sinergies professionals i vitals que es creen durant el període de pràctiques, en el qual l’alumnat resideix en el municipi on s’ubica l’entitat que l’acull».
L'Oficina d’Inserció Professional i Estades en Pràctiques de l’UJI i la Diputació de Castelló han avaluat les 38 candidatures d’empreses i entitats presentades en aquesta ocasió i han optat per incloure en la convocatòria 18 empreses situades en 14 municipis diferents. En la selecció final s’ha valorat el contingut i la qualitat de les pràctiques tenint en compte la major varietat possible de perfils formatius, fins a 17 titulacions diferents, la disponibilitat d’allotjament i la innovació de l’empresa.
Les 18 empreses incloses aquest curs són a100do-diseño (les Coves de Vinromà), ADDA OPS (la Salzadella), Arc Estudi Disseny (Morella), Arista Arquitectura y Gestión (Cabanes), Cooperativa Agrícola Sant Marc (Xert), Cooperativa de Viver (Viver), Hotel Gastronómico Mar de Fulles (Alfondeguilla), Encorace (Viver), Frutos Secos Escrig (Albocàsser), Iniciatives Turístiques Morella (Morella), Marta Agut Monferrer (La Vall d'Alba), Rosaleda del Mijares (Montanejos), SAT Mas de Rander (Benlloc), The SanBitt Company (Sant Jordi), Turimaestrat (Sant Mateu), Vied Gestions (Serra d’en Galceran), Virtuarch Studio (Morella) i Vitivinícola de Cabanes (Cabanes).
Aquestes empreses, amb menys de 250 treballadors o treballadores, acolliran estudiantat de grau o màster oficial matriculat a l’UJI no empadronat al municipi per a realitzar les pràctiques de forma presencial entre l’1 de setembre i el 15 de desembre de 2021.
Pel que fa a l’estudiantat, l’UJI convocarà un concurs públic de concessió d’ajudes econòmiques per a la realització d’aquestes pràctiques externes que comprendran una part d’ajuda de fins a 400 euros bruts al mes per a allotjament, una ajuda en l’estudi de 300 euros bruts al mes i les despeses d’alta de Seguretat Social, i un alt compromís amb el programa. L’empresa haurà d’aportar la quota a la Seguretat Social que li corresponga.
El programa «Talent Rural» pretén acostar i facilitar la trobada de les demandes i ofertes de talent, experiència preprofessional i convivència en un entorn rural amb elevada qualitat de vida orientat a les persones que volen afrontar el repte d’una pràctica inèdita en l’àmbit acadèmic, professional i personal.
Imatges d'arxiu de la vicerectora d'Estudiantat i Compromís Social de l'UJI i el diputat de Promoció Econòmica, Ocupació i Internacionalització de la Diputació de Castelló, Pau Ferrando, durant una visita a estudiantat de la primera edició.