La Mostra inclourà una Fira d’Entitats amb taules de debat en Benlloc, els dies 14 i 15 d’octubre, i un Fòrum dirigit a personal tècnic de l’administració local, el dia 17 en Albocàsser
La Diputació de Castelló i la Direcció General de Cooperativisme han presentat aquest matí la II Mostra d'Economia Social i Sostenible de Castelló, que es celebrarà els dies 14 i 15 d'octubre a Benlloc, i el dia 17 en Albocàsser amb un Fòrum dirigit al personal tècnic de l'administració local.
Aquesta iniciativa pretén donar a conéixer les diferents iniciatives d'economia social existents en les comarques de Castelló, on formen part cooperatives, associacions, societats laborals i fundacions que generen ocupació i resposta a necessitats en àmbits tan diversos com l'habitatge, l'energia, les comunicacions, l'alimentació, la cultura, l'educació i la gestió ambiental.
En aquest sentit, el diputat de Promoció Econòmica, Ocupació i Relacions Internacionals, Pau Ferrando, ha afirmat que «aquest tipus d'activitat són necessàries per a construir un nou futur per a comarques d'interior de Castelló, perquè siguen més competitives i resilients».
«És important fomentar aquesta economia per tal que tinga el triple impacte econòmic, social i mediambiental, que ho facen de manera sostenible», ha expressat Ferrando, qui ha assenyalat que «aquest és l'únic camí a seguir cap a un futur sostenible de garanties per a les noves generacions, eixa economia de proximitat».
Seguint la línia de la primera MESS, que va tenir lloc el 2021 també a Benlloc, la Fira d'entitats pretén ser un aparador que valore els projectes d'aquest tipus existents a la província, i servisca alhora com a espai d'intercanvi d'experiències i reflexions compartides.
A més, la Fira comptarà amb diverses taules de debat que afrontaran alguns dels grans reptes socials i mediambientals actuals, com són l'energia, les migracions, els feminismes o l'economia de plataforma, per tal de mostrar què s'està fent ja i cercar-hi noves solucions des del marc de l'economia social i solidària.
D'altra banda, el Fòrum en municipis busca oferir ferramentes al personal tècnic de les administracions locals per al foment de l'economia social. Els continguts d'aquesta edició donaran continuïtat als tractats en 2021, com ara la col·laboració público-cooperativa, la contractació responsable o la gestió de serveis públics des del teixit associatiu.
Aquesta edició de la MESS està cofinançada per la Diputació de Castelló i la Direcció General d'Emprenedoria i Cooperativisme, amb la col·laboració logística de l'Ajuntament de Benlloc. També compta amb el suport de diverses entitats representatives o promotores de l'economia social, que durant la Fira prestaran serveis d'assessorament a aquelles persones que ho necessiten.
Seran la Federació Valenciana de Cooperatives de Treball Associat (FEVECTA); la Red d'Economia Social i Solidaria del País Valencià (REAS-PV); l'Agrupació Empresarial de Societats Laborals (AESAL), La Niuada (Centre d'Emprenedoria Social del Pacte Local per l'Ocupació de la Plana Alta Nord), el Centre de Desenvolupament Rural de l'Alt Maestrat i els CEDES de la Diputació.