Durant tres dies, les diferents entitats de l’economia social i personal tècnic dels municipis han pogut compartir espais de reflexió i assessorament i establir contactes entre elles
La Mostra d'Economia Social i Solidària de Castelló ha tancat la seua segona edició on s'ha consolidat com un espai anual de referència per al sector. En aquest sentit, el diputat de Promoció Econòmica, Ocupació i Relacions Internacionals, Pau Ferrando, ha valorat el seu impacte en les entitats i persones participants, «que troben una oportunitat única per a establir xarxes i reflexionar col·lectivament sobre el present i les possibilitats de futur de l'economia social i solidària dels nostres pobles».
L'acte ha estat organitzat per la Diputació de Castelló i ha comptat amb la col·laboració de diverses entitats del sector i de la Direcció General d'Emprenedoria i Cooperativisme de la Generalitat.
La mostra es va inaugurar el passat divendres 14 d'octubre amb una ponència sobre "Economia Social i Solidària: Democràcia econòmica i transició ecosocial" a càrrec d'Ivan Miró i Acedo, de l'emblemàtica cooperativa catalana La Ciutat Invisible.
Durant el dissabte 15 va tindre lloc la Fira d'entitats, a on diferents projectes de l'Economia Social de la província van poder donar-se a conèixer, mostrar la seua feina i establir contactes amb altres projectes.
A més, la Fira va comptar amb una àrea d'assessorament a persones emprenedores, a càrrec de les principals entitats representatives del sector, com Fevecta, Aesal o REAS-PV, i altres agents dedicats a la promoció de l'emprenedoria, com els Cedes de la Diputació, el Centre d'Emprenedoria Social La Niuada de Benlloc o el Centre de Desenvolupament Rural de l'Alt Maestrat.
Durant la jornada, es van celebrar tres taules de debat sobre diferents reptes socials i mediambientals actuals: el cooperativisme de plataforma, l'energia, els feminismes i les migracions. En aquestes tres taules, es va reflexionar sobre les potencialitats de l'economia social i solidària per a abordar aquests reptes des de la construcció d'un altre model econòmic centrat en les necessitats humanes i respectuós amb el territori. En totes elles, s'hi va incloure la mirada des de l'àmbit rural i la necessitat de revertir el despoblament.
Per a acabar, dilluns 17 es va celebrar un Fòrum d'Economia Social dirigit a personal tècnic dels municipis, a on es van tractar temes com la contractació pública responsable, la col·laboració pública-cooperativa en àmbits com l'energia o l'habitatge, la gestió comunitària de serveis i infraestructures públiques per part del teixit associatiu, i altres exemples de bones pràctiques inspiradores de diferents municipis.