Anar a la Web de la Diputació de Castelló

El pressupost 2020 de Promoció Econòmica de la Diputació mira cap a les comarques d’interior

El pressupost 2020 de Promoció Econòmica de la Diputació mira cap a les comarques d’interior
26 de Novembre de 2019

Ferrando: «Ens coordinem amb Generalitat i ajuntaments per evitar duplicitats i fer més rendibles els recursos públics»

El diputat Pau Ferrando ha presentat este matí les línies estratègiques del pressupost de l’àrea de Promoció Econòmica, Ocupació i Internacionalització de la Diputació de Castelló. El muntant de l’àrea ascendeix a 4,5 milions d’euros (un 3% del total del pressupost de la Diputació), incloent-hi les despeses de personal. Segons ha indicat Ferrando, les línies pressupostàries que s’han dissenyat responen a les necessitats detectades a l'Estratègia Provincial de Foment de l'Ocupació, Emprenedoria i Promoció Econòmica, «regida pel principi d'igualtat d'oportunitats i l’alineació amb les polítiques europees, a través del foment de les noves tecnologies i la sostenibilitat empresarial». Tot açò, ha afegit,  «sense perdre de vista, tres qüestions fonamentals per a la nova política provincial que són: la igualtat de gènere, la sostenibilitat ecològica i la lluita contra el despoblament».

Respecte a aquesta última qüestió, el diputat ha manifestat que els pressupostos de l’àrea «s’han embastat mitjançant la col·laboració d’ajuntaments i la coordinació amb les àrees homòlogues de la Generalitat Valenciana amb l’objectiu d’evitar duplicitats i maximitzar el rendiment dels recursos dirigits a les necessitats concretes de les poblacions». Ferrando ha assenyalat també que «hem atés les demandes dels moviments socials a l’entorn rural i destinem una bona part dels nostres recursos a reparar la desatenció institucional i administrativa que han patit històricament les comarques de l’interior de Castelló». En eixe sentit, una quarta part dels  recursos de l’àrea es destinaran específicament a aquestes zones, que també es veuran beneficiades transversalment per la resta dels programes pressupostaris de l’àrea.

Entre ells, Promoció Econòmica dedicarà a l’interior una línia específica de 465.000 euros per a programes mixtes d’ocupació-formació en atenció sociosanitària a persones dependents. Segons el diputat, «gràcies a aquests programes, que interseccionen les qüestions de gènere i ruralitat, aconseguirem dues coses: primer, que la gent major dels nostres pobles siga atesa per personal qualificat; i, segon, que les persones aturades que s’incorporen a la formació, que solen ser majoritàriament dones per tractar-se del sector de les cures, puguen tenir acreditada la seua experiència qualificada a l’hora quan busquen feina en aquest sector.

Ferrando també ha destacat el paper de la xarxa CEDES i «el seu compromís amb la creació d'oportunitats per a les persones que viuen a municipis d’interior, amb la cohesió del territori provincial, amb l'enfortiment del teixit empresarial i el desenvolupament sostenible». Aquesta comptarà amb un muntant de 300.000 euros que s’invertiran en el manteniment dels centres, la inversió en personal multidisciplinar, els nous equipaments i l’homologació de les aules per adaptar-les als requeriments de nous certificats de professionalitat en l’àmbit de la Informàtica i les Comunicacions. «En aquesta partida, també entra l’adaptació d’una part del Centre Cultural de Benassal com a nou centre de formació ocupacional de la Diputació», ha assenyalat.

A més, Ferrando ha anunciat la incorporació d’un nou perfil professional de Tècnic en Sostenibilitat Empresarial als centres CEDES, «qui podrà assistir a les empresàries i empresaris que vulguen incorporar qüestions d’economia sostenible als seus negocis, a més de donar a conéixer el nou programa Rural-Innova, que fomentarà la implantació de la innovació i millora dels models de negoci d'empreses rurals, amb un pressupost de 200.000 euros».

Finalment, el diputat ha volgut donar també protagonisme a la inversió de 300.000 euros en iniciatives innovadores d’entitats sense ànim de lucre, o tercer sector, que intervenen a l’hora d’apropar recursos de foment de l’ocupació, emprenedoria i de promoció econòmica a sectors de població més desfavorits. «A partir d’ara, baremarem positivament que els projectes que es presenten incloguen actuacions d’economia circular i d’intervenció en àrees d’interior, a més del factor d’igualtat de gènere que ja teníem incorporat a aquesta àrea en anys anteriors», ha conclòs.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador